Wiosna to czas pełen optymizmu, radości i nowych początków. Dla uczniów jest to również doskonały moment na zorganizowanie ciekawego i niezapomnianego Pierwszego Dnia Wiosny. I tak też się stało 21 marca 2025 roku. Samorząd Uczniowski Zespołu Szkolno-Przedszkolnego we Frydmanie w porozumieniu z dyrekcją i nauczycielami zaplanował obchody powitania wiosny.
W klasach 0, I-III zrobiło się kolorowo i wiosennie za sprawą klasowych dekoracji oraz strojów dzieci, w których dominował kolor żółty i zielony. Nie zabrakło również tematycznych dodatków tj. wianków czy „kwiatowych” okularów. Uczniowie tych klas oglądali filmy, grali w planszówki, kolorowali czy też wykonali pracę plastyczną pt. „Przebiśniegi”. Gwoździem programu był wiosenny spacer po okolicy połączony z szukaniem pierwszych oznak wiosny i podtrzymaniem tradycji, jaką jest topienie marzanny.
Z kolei klasy IV-VIII od samego rana zajęły się przygotowaniem smacznych, wartościowych i kolorowych posiłków, zgodnie z wcześniej wylosowanym kolorem. Oprócz dań należało zadbać również o całą otoczkę czyli nakrycie stołu, prezentację potraw i napojów, plakat promujący zdrowe odżywianie oraz prezentację własnej osoby. Uczniowie pod okiem nauczycieli rzucili się w wir przygotowań, a na rezultaty ich działań nie przyszło nam długo czekać. Na szkolnym korytarzu każda klasa miała swoje stoisko, na którym prezentowała w całej okazałości efekty swojej pracy. Na stołach wylądowały same delicje: pyszne i zdrowe sałatki, naturalne soki, koktajle, naleśniki, ciasto marchewkowe, zupa dyniowa, zdrowe przekąski a nawet naturalne żelki. Było nie tylko zdrowo, ale też kolorowo, bo jak wiemy „je się też oczami”. Zmagania poszczególnych klas oceniła komisja w składzie: p. Tomasz Brzyżek, p. Katarzyna Bańkosz oraz p. Olena Stryhul. Zwycięzcą w tym roku okazała się klasa V z kolorem żółtym i ciekawą instalacją, drugie miejce zajęła klasa IV i kolor czerwony, z kolei na III pozycji uplasowały się ex aequo klasa VI z kolorem pomarańczowym i klasa VII z fioletem. Po ogłoszeniu wyników, przekazaniu dyplomu i nagrody za I miejsce – mieszankę orzechów dla klasy i gorzką czekoladę dla opiekuna – nadszedł wyczekiwany przez wszystkich moment degustacji. Wszyscy ochoczo ustawili się do poszczególnych stanowisk, by skosztować tak pieczołowicie przygotowywanych potraw i napojów. Zachwytom nie było końca, a wszystkie smakołyki znikały ze stołów w okamgnieniu.
Było coś dla ciała, teraz przyszła kolej na coś dla ducha. Po zakończeniu konsumpcji uczniowie udali się do sali teatralnej, gdzie odbył się finał Konkursu Wiedzy o Frydmanie i Okolicy zorganizowany przez p. Małgorzatę Leśniowską. Ale więcej o konkursie dowiecie się już w osobnym artykule.
Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w przygotowanie tego wyjątkowego wydarzenia i cieszymy się na kolejne wspólne świętowanie!
Jolanta Masłowska
Ewelina Jagieła