W dniu 8 listopada obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Święto to zostało zainicjowane w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej, a jego celem jest promowanie zdrowego jedzenie wśród dzieci i młodzieży. W tym dniu klasy naszej szkoły zamieniły się w wielkie pracownie szkolnych kuchmistrzów.
Z samego rana drużyny uczniów pod dowództwem wychowawców wciągnęły się w wir pracy. Każda klasa wcześniej losowała tajemną karteczkę z nazwą koloru, który miał dominować w przygotowanych zdrowych potrawach. Zgodnie z losem, trzeba było przygotować danie oraz wystroić się w barwy wylosowanych owoców i warzyw. Wyniki tych starań można było odczuć jeszcze przed degustacją potraw. Po całym budynku szkolnym rozchodziły się apetyczne zapachy. Wystrój klas, który przypominał bardziej pobojowisko niż miejsce nauki, mówił jasno o zaangażowaniu i zapale. Uczniowie – kucharze mogli pochwalić się wysokiej klasy potrawami. Powstały zdrowe sałatki, naturalne soki, ciasta marchewkowe, zupy, naturalne żelki i zdrowe chipsy. Wszystko to oceniali nasi sędziowie. Trudy pracy wynagrodziły zadowolone miny sędziów, pochlebne słowa degustatorów oraz wielka ilość pustych talerzy do umycia.
Niestety zwycięzca mógł być tylko jeden. W tym roku tytuł szefa kuchni otrzymała klasa IV, która popisowe dania przygotowała w kolorze czarnym i fioletowym; był makaron czekoladowy z borówkami, koktajl borówkowy, mus porzeczkowy, kapusta z żurawiną i wiele innym pyszności. Drugie miejsce zdobyła klasa VIIIa a trzecie klasa V. Podkreślić jednak należy, że wszystkie klasy przygotowały wiele pysznych i zdrowych dań.
Dzień zdrowego jedzenia i gotowania obdarował wszystkich, zarówno uczniów i nauczycieli wieloma pomysłami na zdrowy i smaczny posiłek oraz udowodnił, że zdrowe to nie zawsze niejadalne i bez smaku.
Wszystkim uczniom oraz rodzicom dziękujemy za zaangażowanie.
E.J