Open toolbar Ustaw kontrast

Ustaw kontrast

  • wysoki kontrastwysoki kontrast
  • Reset Reset

Zespół Szkolno – Przedszkolny we Frydmanie

Oficjalna strona Zespołu Szkolno – Przedszkolnego we Frydmanie

  • Szkoła
    • Patron
    • Historia
    • Nauczyciele
    • Archiwum
  • Dla ucznia i rodzica
    • Zarządzenia
    • Ubezpieczenie
    • Dzwonki
    • Dojazd
    • Podręczniki
    • Rada Rodziców
    • Samorząd uczniowski
    • Sukcesy naszych uczniów
    • Dyżury nauczycieli
    • Regulaminy i procedury
    • Wytyczne dla zdających egzamin
    • RODO
  • Projekty
    • Wolontariat
    • Akademia Mistrzów Techniki
    • Bezpieczna szkoła
    • Indywidualne potrzeby – powszechne możliwości
    • Mieć wyobraźnię miłosierdzia
    • Małopolska Tarcza Humanitarna
    • Szlachetna Paczka
    • Akcja zbierania nakrętek
    • Szkolny Festiwal Nauki
    • Doradztwo zawodowe
    • CodeWeek
      • CodeWeek 2020
      • CodeWeek 2021
      • CodeWeek 2022
  • Przedszkole
    • Aktulaności
    • Nasze prace
      • Pszczółki
        • Archiwum
    • Kontakt
  • Konkursy
    • PROSTO Z POLA NA IDOLA
    • ENJOY READING
  • Rekrutacja
  • Kontakt
  • Kółka zainteresowań
    • Kółko plastyczne 2024/25
    • Laboratoria Przyszłości

,,Zdrowe żywienie to mądre myślenie”

W dniu 8 listopada obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Święto to zostało zainicjowane w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej, a jego celem jest promowanie zdrowego jedzenie wśród dzieci i młodzieży. W tym dniu klasy naszej szkoły zamieniły się w wielkie pracownie szkolnych kuchmistrzów.
Z samego rana drużyny uczniów pod dowództwem wychowawców wciągnęły się w wir pracy. Każda klasa wcześniej losowała tajemną karteczkę z nazwą koloru, który miał dominować w przygotowanych zdrowych potrawach. Zgodnie z losem, trzeba było przygotować danie oraz wystroić się w barwy wylosowanych owoców i warzyw. Wyniki tych starań można było odczuć jeszcze przed degustacją potraw. Po całym budynku szkolnym rozchodziły się apetyczne zapachy. Wystrój klas, który przypominał bardziej pobojowisko niż miejsce nauki, mówił jasno o zaangażowaniu i zapale. Uczniowie – kucharze mogli pochwalić się wysokiej klasy potrawami. Powstały zdrowe sałatki, naturalne soki, ciasta marchewkowe, zupy, naturalne żelki i zdrowe chipsy. Wszystko to oceniali nasi sędziowie. Trudy pracy wynagrodziły zadowolone miny sędziów, pochlebne słowa degustatorów oraz wielka ilość pustych talerzy do umycia.
Niestety zwycięzca mógł być tylko jeden. W tym roku tytuł szefa kuchni otrzymała klasa IV, która popisowe dania przygotowała w kolorze czarnym i fioletowym; był makaron czekoladowy z borówkami, koktajl borówkowy, mus porzeczkowy, kapusta z żurawiną i wiele innym pyszności. Drugie miejsce zdobyła klasa VIIIa a trzecie klasa V. Podkreślić jednak należy, że wszystkie klasy przygotowały wiele pysznych i zdrowych dań.
Dzień zdrowego jedzenia i gotowania obdarował wszystkich, zarówno uczniów i nauczycieli wieloma pomysłami na zdrowy i smaczny posiłek oraz udowodnił, że zdrowe to nie zawsze niejadalne i bez smaku.
Wszystkim uczniom oraz rodzicom dziękujemy za zaangażowanie.

E.J

 

17 listopada 2021 szkola

Post navigation

Przedszkolaki – do hymnu! → ← Śpiewali o Ojczyźnie i dla Ojczyzny
Powered by WordPress | theme SG Double
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatnościZgodaNie wyrażam zgodyPolityka prywatności