7 października2021r. klasa VIII A wraz wychowawcą Marią-Magdaleną Kulikowską udała się do ”Byczej obory” przy ul. Jana III Sobieskiego we Frydmanie na warsztaty pieczenia chleba w tradycyjnym piecu. W klimatycznym miejscu, które jeszcze niedawno stanowiło oborę wiejską ze zwierzętami gospodarskimi, zaaranżowanym na kuchnię połączoną z jadalnią i stanowiskiem tkackim, młodzież miała okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych. Zarówno dziewczęta, jak i chłopcy, chętnie wyrabiali ciasto na tradycyjne moskole spiskie, chleb z grulami czy kołoce z cukrem. Następnie z rozkoszą i smakiem, wspólnie zasiedli do stołu, aby posmakować własnoręcznie przygotowanych specjałów.
Pomysłodawczynią projektu warsztatów jest mieszkanka Frydmana, pani Magdalena Dudas. Wraz ze Stowarzyszeniem Frydmański Sypaniec oraz Sprężyna podjęła się współpracy i stworzenia polsko-słowackiego Ekomuzeum Dziedziny Dunajca z 35 obiektami, które warto odwiedzić zarówno w Polsce, jak i na Słowacji.
M.K