Zespół Szkolno – Przedszkolny we Frydmanie

Oficjalna strona Zespołu Szkolno – Przedszkolnego we Frydmanie

  • Szkoła
    • Patron
    • Historia
    • Nauczyciele
    • Archiwum
  • Dla ucznia i rodzica
    • Zarządzenia
    • Ubezpieczenie
    • Dzwonki
    • Dojazd
    • Podręczniki
    • Rada Rodziców
    • Samorząd uczniowski
    • Sukcesy naszych uczniów
    • Dyżury nauczycieli
    • Regulaminy i procedury
    • Wytyczne dla zdających egzamin
    • RODO
  • Projekty
    • Wolontariat
    • Akademia Mistrzów Techniki
    • Bezpieczna szkoła
    • Indywidualne potrzeby – powszechne możliwości
    • Mieć wyobraźnię miłosierdzia
    • Małopolska Tarcza Humanitarna
    • Szlachetna Paczka
    • Akcja zbierania nakrętek
    • Szkolny Festiwal Nauki
    • Doradztwo zawodowe
    • CodeWeek
      • CodeWeek 2020
      • CodeWeek 2021
      • CodeWeek 2022
  • Przedszkole
    • Aktulaności
    • Nasze prace
      • Pszczółki
        • Archiwum
    • Kontakt
  • Konkursy
    • PROSTO Z POLA NA IDOLA
    • ENJOY READING
  • Rekrutacja
  • Kontakt
  • Kółka zainteresowań
    • Kółko plastyczne 2024/25
    • Laboratoria Przyszłości

„Jesteś tym, co jesz”

Z okazji Dnia Zdrowego Odżywiania klasy naszej szkoły zamieniły się w wielkie pracownie szkolnych kuchmistrzów.Z samego rana drużyny uczniów pod dowództwem wychowawców wciągnęły się w wir pracy. Każda klasa wcześniej losowała  tajemniczą  karteczkę z nazwą warzywa i owocu, z których to następnie uczniowie mieli przygotować zdrowe potrawy. Zgodnie z losem trzeba było przygotować danie oraz wystroić się w  barwy wylosowanych owoców i warzyw. Wyniki tych starań można było odczuć jeszcze przed degustacją potraw. Po całym budynku szkolnym rozchodziły się apetyczne zapachy. Sale, które niekiedy przypominały bardziej pobojowisko niż miejsce nauki, jak i prezencja odzienia kuchcików, mówiły jasno o zaangażowaniu i zapale. Uczniowie-kucharze mogli pochwalić się wysokiej klasy potrawami. Powstały zdrowe sałatki, naturalne soki, ciasta marchewkowe i dyniowe, naturalne żelki i zdrowe chipsy z buraka czy jabłek. Wszystko to oceniali nasi sędziowie. Trudy pracy wynagrodziły zadowolone miny sędziów, pochlebne słowa degustatorów oraz wielka ilość pustych talerzy do umycia.

Niestety zwycięzca mógł być tylko jeden. W tym roku tytuł szefa kuchni otrzymała klasa VIa, która popisowe dania przygotowała z papryki oraz jabłka. Podkreślić należy, że  na miano wiceszefów zasługują wszystkie pozostałe klasy, które również przygotowały wiele pysznych i zdrowych dań. Dzisiejszy dzień obdarował  wszystkich, zarówno uczniów i nauczycieli wieloma   pomysłami na zdrowy i smaczny posiłek oraz udowodnił, że zdrowe to nie zawsze niejadalne i bez smaku. Dziękujemy wszystkim uczniom za zaangażowanie oraz rodzicom za pomoc w przygotowaniach.

E.J.

15 listopada 2019 szkola

Post navigation

Dzień Pluszowego Misia w gr. Biedronki → ← Prace plastyczno-techniczne dzieci z gr. Smerfy w roku szkolnym 2019/2020
Powered by WordPress | theme SG Double
Otwórz pasek narzędzi Ustaw kontrast

Ustaw kontrast

  • wysoki kontrastwysoki kontrast
  • Resetuj Resetuj
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatnościZgodaNie wyrażam zgodyPolityka prywatności