Jesień to bogactwo zdrowych i pysznych darów przyrody: warzyw i owoców. Przez cały tydzień starszaki poszerzyły swoją wiedzę n. t. owoców, drzew owocowych i wykorzystania ich w kuchni. Na koniec tygodnia zaplanowaliśmy zrobienie sałatki z owoców przyniesionych przez dzieci. W piątek każda pszczółka przyniosła do przedszkola fartuszek, deskę do krojenia i nożyk obiadowy. Po śniadanku wszyscy ochoczo zabrali się do robienia sałatki. Na początek wszystkie owoce zostały dokładnie umyte, a potem dzieci zabrały się do krojenia. Oczywiście robiły to z zachowaniem wszelkich zasad ostrożności i bezpieczeństwa. Pokrojone owoce wylądowały w dużej misce, gdzie zostały wymieszane z pysznym jogurtem. Po sprzątnięciu stolików nadszedł czas degustacji. Większość dzieci z wielkim apetytem zjadła sałatkę.
Wspólne przygotowanie jedzonka dostarczyło przedszkolakom wiele radości i satysfakcji ze wspólnie wykonanej pracy.