Z okazji Dnia Zdrowego Odżywiania klasy naszej szkoły zamieniły się w wielkie pracownie szkolnych kuchmistrzów.Z samego rana drużyny uczniów pod dowództwem wychowawców wciągnęły się w wir pracy. Każda klasa wcześniej losowała tajemniczą karteczkę z nazwą warzywa i owocu, z których to następnie uczniowie mieli przygotować zdrowe potrawy. Zgodnie z losem trzeba było przygotować danie oraz wystroić się w barwy wylosowanych owoców i warzyw. Wyniki tych starań można było odczuć jeszcze przed degustacją potraw. Po całym budynku szkolnym rozchodziły się apetyczne zapachy. Sale, które niekiedy przypominały bardziej pobojowisko niż miejsce nauki, jak i prezencja odzienia kuchcików, mówiły jasno o zaangażowaniu i zapale. Uczniowie-kucharze mogli pochwalić się wysokiej klasy potrawami. Powstały zdrowe sałatki, naturalne soki, ciasta marchewkowe i dyniowe, naturalne żelki i zdrowe chipsy z buraka czy jabłek. Wszystko to oceniali nasi sędziowie. Trudy pracy wynagrodziły zadowolone miny sędziów, pochlebne słowa degustatorów oraz wielka ilość pustych talerzy do umycia.
Niestety zwycięzca mógł być tylko jeden. W tym roku tytuł szefa kuchni otrzymała klasa VIa, która popisowe dania przygotowała z papryki oraz jabłka. Podkreślić należy, że na miano wiceszefów zasługują wszystkie pozostałe klasy, które również przygotowały wiele pysznych i zdrowych dań. Dzisiejszy dzień obdarował wszystkich, zarówno uczniów i nauczycieli wieloma pomysłami na zdrowy i smaczny posiłek oraz udowodnił, że zdrowe to nie zawsze niejadalne i bez smaku. Dziękujemy wszystkim uczniom za zaangażowanie oraz rodzicom za pomoc w przygotowaniach.
E.J.